Han är uppvuxen i den lilla jämtländska byn Håsjö men flyttade till Stockholm för 13 år sedan för att plugga juristprogrammet på Stockholms universitet samt fastighetsekonomi och finans vid Kungliga tekniska högskolan. Efter det har Andreas Lindström arbetat med finansfrågor på bankerna Erik Penser och Carnegie innan han tillsammans med sina partners startade firman Stadsholmen Equity, som sysslar med corporate finance-rådgivning för svenska onoterade bolag. För jämtlänningen, som hade exakt noll personliga kontakter inom finansbranschen när han anlände till huvudstaden, har det varit en lång resa hit.

Andreas Lindström– Jag flyttade till Stockholm utan att känna någon egentligen och hade verkligen dålig koll. Men jag insåg tidigt att man var tvungen att investera tid på att skaffa kontakter och bygga ett nätverk, vilket är särskilt viktigt att ha i finansindustrin, säger han.


För Akavia Aspekt berättar han om sina bästa tips för att skapa ett personligt kontaktnät som kan gynna och berika ens yrkesliv. Tipsen fokuserar på Stockholm, men de kan självfallet användas av nyinflyttade som försöker navigera och bygga ett liv i andra städer.

 

  1. Sök dig till starka varumärken

”Stockholm är på gott och ont en statusmedveten stad. Om du är nyinflyttad och har få personliga kontakter kan det därför vara bra att redan som student engagera dig i och arbeta för ett starkt och välkänt varumärke. Detta kommer att öppna dörrar och göra det enklare för dig att vara relevant även i andra sammanhang. Personligen var jag under studietiden aktiv i bland annat Unga Aktiesparare, men det kan handla om vilken organisation som helst – både företag och ideella föreningar – som är relevant för dig och dina ambitioner. Stäng inte in dig under studietiden, utan försök att vara aktiv och bygga ett nätverk för framtiden.”

2. Nej, trösklarna är inte så höga som du tror

”Många ställen är mycket enklare att få in en fot på än vad man tror. Och om du engagerar dig i ett varumärke, så brukar det ena leda till det andra. Min tid inom Unga Aktiesparare gjorde det enklare för mig att ta nästa steg och approchera olika aktörer i finansbranschen.”

3. Kombinera digitalt och fysiskt nätverkande

”Det är bra att gå på olika fysiska event för att etablera en första kontakt, men det är sedan minst lika viktigt att du lägger till dina kontakter på Linkedin. Arbetsgivare letar kontinuerligt efter duktiga talanger via Linkedin, så jag tror att särskilt yngre är för defensiva och underskattar potentialen i det här karriärverktyget. På Tik Tok och Instagram är det trångt på scenen då många vill höras och synas, men på Linkedin är det tvärtom: många i publiken som inte själva postar inlägg. Försök därför själv vara aktiv och någorlunda relevant för dina kontakter där: dela med dig av branschnyheter, tipsa om kompisar som söker jobb, kommentera andras inlägg, skicka ibland ett trevligt meddelande och föreslå en fika.”

4. Var där stockholmare (eller branschrelevanta människor) befinner sig

”Oavsett vilken stad du bor i, kan det vara bra att vara på platser där folk är när de är avslappnade utanför jobbet. När jag arbetade som private banker på Erik Penser Bank hittade jag fler potentiella kunder på platser som Sturebadets ångbastu än på jobbevent. När du är på plats ska du inte tveka att på ett ödmjukt sätt ta kontakt med nya personer.”

 

5. Det går att öva upp självförtroende

”Om du ska börja träna på gymmet kommer det sannolikt att gå tungt i början. Precis så kan det vara med att bygga ett nätverk – de första träffarna och mötena kan kännas jobbiga, men man inser snart att det inte är så farligt som man tror. Tidigt i karriären kan det också vara enkelt att känna att man inte duger eller är relevant, men jag har märkt att det är en fråga om övning och vana. Ju fler sammanhang du rör dig inom, desto snabbare kommer du att inse att du faktiskt har någonting att bidra med. Det kan också vara bra att komma ihåg att de allra flesta, både juniora och seniora personer, kan ha ett sviktande självförtroende ibland.”

 

6. Testa något säljyrke

”Att bygga ett nätverk och skaffa personliga kontakter handlar mycket om att våga ta initiativ, vilket inte alltid är så lätt. En allmän rekommendation från min sida brukar därför vara att testa på någonting säljrelaterat under studietiden, egentligen oavsett vad du pluggar till. Att till exempel jobba med telefonförsäljning eller stå på gatan för att värva bidragsgivare till ideella organisationer, kan ta bort eller minska din rädsla för att ta initiativ och plats.”

 

7. Ditt nätverk kan ge dig perspektiv

”Att gå på arbetsrelaterade mingel och mässor är bra för yrkeslivet, men att nätverka kan också ge dig fler perspektiv på och en annan förståelse för världen. Inom juristbranschen brukar man säga att jurister gifter sig med jurister som får barn som blir jurister, vilket kan leda till en smal tillvaro i en stad som Stockholm. Jag föreslår därför att man ska bygga ett bredare nätverk som inte bara är kopplat till ens yrke för att få ett intressantare liv.”