Enligt en undersökning från Internetstiftelsen uppger 66 procent av svenskarna att de inte har använt något AI-verktyg, och 37 procent att de inte har hört talas om Chat GPT. AI är dock vanligare i vardagen än många tänker sig.

– AI finns överallt utan att vi tänker på det. När du tar fram telefonen för att låsa upp den, skannar den av ditt ansikte med kameran och känner igen att det är du med hjälp av AI. När du vill fotografera med mobilen används AI för att identifiera motivet så att bilden blir så bra som möjligt.

Det säger Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef på Internetstiftelsen. Här förklarar hon några av de vanligaste termerna och begreppen som rör AI och pekar på hur du kanske kan få användning av den nya tekniken.

  1. Det här är artificiell intelligens, AI:
    Det finns faktiskt ingen exakt definition av vad som är AI. Artificiell intelligens är egentligen ett samlingsnamn för många teknologier som på många olika sätt försöker få datorer att fungera mer likt oss människor. Det handlar alltså om att göra datorer lite mer mänskliga. Jannike Tillå säger att det kanske bäst förklaras genom en beskrivning av när vi använder det.
    De sociala medieplattformarna och sökmotorerna använder till exempel AI för att samla information om det användaren har gillat eller tittat lite längre på.
    – Så kallad klickhistorik ligger till grund för vad användaren gillar och vill se mer av, så det är det som kommer upp i flödet. Det är också AI som används när mejlprogrammet sorterar ut vilka mejl som ska gå till skräpkorgen.
  2. Det här är maskininlärning:
    En förutsättning för AI är det som kallas maskininlärning, det vill säga att datorn lär sig utifrån en mängd data och inte genom att den har blivit programmerad. Ett exempel på det är bildigenkänning. Bildbiblioteket, där bilder från mobilen och datorn sparas, kan själv rada upp sökbara kategorier där datorn utifrån redan samlade bilder har lärt sig känna igen ansikten, hundar, naturbilder och liknande.
    – Datorn skapar själv inlärningssystemet, en fri utveckling, utifrån en mängd data, säger Jannike Tillå.
  3. Det här är skillnaden på övervakad och oövervakad maskininlärning:
    Sedan kan man i sin tur dela in maskininlärning i två kategorier: övervakad och oövervakad. Det förstnämnda är exemplet med kategorier i bildbiblioteket: datorn har ett av människor skapat ”facit” att utgå och lära sig ifrån.
    Vid den oövervakade maskininlärningen är det i stället datorn själv som utifrån mönster sorterar bilder som den kategoriserar. Den får själv hitta mönster eller likheter som den kan sortera utifrån.
  4. Det här är djupinlärning:
    En mer komplicerad variant av maskininlärning är det som kallas djupinlärning. Det bygger på så kallade artificiella neuronnät, ett datornätverk som har inspirerats av biologiska neuronnät som den mänskliga hjärnan.
    – Här kan datorn förbättra sig själv, utan att vara medveten och utan att människor styr eller övervakar.
    I år har det vid flera tillfällen dykt upp fotografier som har visat sig vara skapade av AI, bilder har visat sig inte vara verkliga, utan skapade av datorn genom att den först har övat på en mängd bilder – och utifrån det skapat egna.
    – Här finns också exempel på fotografier på människor som inte är människor utan bara skapade av AI.
  5. Det här är generativ AI:
    Att AI kan skapa egna bilder och texter är bara två exempel på vad AI-verktyg kan göra i dag. Chat GPT som har blivit väldigt omtalat är en sorts generativ AI. Datorn lär sig utifrån en stor mängd samlad data att skapa – generera – nytt.
    – All medial fokus på Chat GPT har öppnat upp vårt medvetande om den här sortens AI. Vissa tror att den kan tänka själv, men så är det inte, säger Jannike Tillå.
    I stället är det en dator som har lärt sig att träna utifrån en mängd text, och som kan ge förslag på till exempel nästa ord.
    – Men det är viktigt att vara uppmärksam på att det här inte handlar om någon sökmotor, det är ingen faktabok. Chat GPT hjälper dig bara att ”förlänga” dig själv.
  6. Så funkar det att träna data
    Generativ AI lär sig utifrån en mängd data som den har ”tränat” på. Att det blivit så känt nu beror på att allmänheten har fått tillgång till bland annat Chat GPT, och att den under många år har tränat på en mängd texter och därför också har blivit så bra.
    På liknande sätt kan verktyget användas för andra uppgifter: att skapa musik, film, förbättra en presentation eller en poddinspelning, för att nämna några exempel.
  7. Det här är snäv eller specificerad AI och AGI
    AI-verktygen har alltså bara lärt sig utifrån data som de har blivit matade med, inte av egen intelligens.
    Chat GPT och liknande verktyg är exempel på det som kallas snäv eller specificerad AI, alltså verktyg som är framtagna och tränade för att göra en eller några saker riktigt bra.
    Det många känner oro inför i dag är det som kallas för AGI, artificiell generell intelligens, vilket är en sorts intelligens där datorn skulle lära sig nya saker utifrån sinnesintryck.
    – Det finns inte i dag, men skulle teoretiskt kunna bli lika intelligent som en människa. Där vet vi lite om vad som kan hända, säger Jannike Tillå.

Läs också: Så blir du promptspecialist – se till att AI-verktyget gör sitt jobb

Läs också: Hundra heta tips på kompetensutveckling

Läs också: Behovet av kompetensutveckling är större än någonsin

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.